Bor- és pezsgőgyártó technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, döntésképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
- megtervezi és irányítja a szüretet;
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
- elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
- mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
- pezsgőt készít;
- bort tárol, kezel;
- borkülönlegességeket készít;
- szénsavas borokat készít;
- bort palackoz;
- bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
- gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
- bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
feladata, kompetencia elvárások
Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályokismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor-és pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket. Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat. Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásávalvégzi.
A szakképzettséggel rendelkező képes:
- elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit,
- megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását,
- elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását,
- elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását,
- mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni,
- bort tárolni, kezelni,
- borkülönlegességeket készíteni,
- szénsavas borokat készíteni,
- bort palackozni,
- bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal,
- gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni,
- bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni,
- munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat,
- gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről,
- betartani és betartatni a higiéniai szabályokat,
- baleset esetén az előírások szerint eljárni.