SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410 | 7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Intézmény logo

Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Bor- és pezsgőgyártó technikus

Bor- és pezsgőgyártó technikus illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, döntésképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
  • megtervezi és irányítja a szüretet;
  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
  • elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
  • mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
  • pezsgőt készít;
  • bort tárol, kezel;
  • borkülönlegességeket készít;
  • szénsavas borokat készít;
  • bort palackoz;
  • bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

feladata, kompetencia elvárások

Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályokismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor-és pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket. Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat. Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásávalvégzi.

 

A szakképzettséggel rendelkező képes:

-     elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit,

-     megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását,

-     elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását,

-     elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását,

-     mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni,

-     bort tárolni, kezelni,

-     borkülönlegességeket készíteni,

-     szénsavas borokat készíteni,

-     bort palackozni,

-     bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal,

-     gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni,

-     bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni,

-     munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat,

-     gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről,

-     betartani és betartatni a higiéniai szabályokat,

-     baleset esetén az előírások szerint eljárni.


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Telefon: +3672492534

E-mail: teleki.villany@deliaszc.hu

OM azonosító: 036410


2024Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium