SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410 | 7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Intézmény logo

Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

Erjedés- és üdítőital-ipari technikus illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett még a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik. Az Erjedés- és üdítőital-ipari technikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.

Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik az üdítőitalok gyártása, az alkoholtartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, elköteleződés, pontosság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
  • alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
  • szeszesitalt gyárt;
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
  • sütőélesztőt gyárt;
  • ecetet gyárt;
  • malátát és sört gyárt;
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
  • műszaki feladatokat lát el;
  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

feladata, kompetencia elvárás

Középvezetői feladatokat lát el a kis-és nagyüzemi termékgyártás területén. Teljes körűen ismeri az erjedés-és üdítőital-ipari technológiai folyamatokat, az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását és a termékgyártáshoz alkalmazott gépeket, berendezéseket. Elvégzi az erjedés-és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Felügyeli gyümölcspálinka és szesz, szeszesital, maláta, sör szikvíz, üdítőital, ásványvíz, keményítő és keményítő hidrolizátum, sütőélesztő, ecet gyártásának folyamatait, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamathoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre, vonatkozó törvényi előírásokat és kötelezettségeket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.

 

 

 

A szakképzettséggel rendelkező képes:

-     alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,

-     üdítőitalt gyártani,

-     szeszesitalt gyártani,

-     keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,

-     sütőélesztőt gyártani,

-     ecetet gyártani,

-     malátát és sört gyártani,

-     gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,

-     műszaki feladatokat ellátni,

-     élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni.


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Telefon: +3672492534

E-mail: teleki.villany@deliaszc.hu

OM azonosító: 036410


2024Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium