Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital-gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztőgyártás is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkoholtartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el;
- vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
- alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
- malátát és sört gyárt;
- gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
- szeszesitalt gyárt;
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
- sütőélesztőt gyárt;
- ecetet gyárt.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
feladata, kompetencia elvárás
Különböző erjedés-és üdítőital-ipari terméket állít elő, gyümölcspálinkát, szeszt, szeszesitalt, malátát, sört,szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, keményítőt és keményítő hidrolizátumot, sütőélesztőt, ecetet gyárt. Elvégzi az erjedés-és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A maláta-, sör, szesz-és szeszesitalok, gyümölcspálinka-, élesztő-, ecet-, keményítő, üdítőital-és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez, működteti az erjedés-és üdítőital-ipari technológiákhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a felsorolt technológiákhoz tartozó gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.
a szakképzettséggel rendelkező A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyártani,
- malátát és sört gyártani,
- gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
- szeszesitalt gyártani,
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
- sütőélesztőt gyártani,
- ecetet gyártani,
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni,
- jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait alkalmazni.