Szőlész-borász
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása, emelése iránt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
- megszervezi a feldolgozást;
- elvégzi a bor erjesztését;
- az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
- palackoz;
- speciális borkészítményeket állít elő;
- laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
- rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
- elvégzi a szakmai adminisztrációt;
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
- birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
- elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
feladata, kompetencia elvárás
Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
a szakképzettséggel rendelkező képes:
- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
- a szüretet előkészíteni,
- a feldolgozást megszervezni,
- a bor erjesztését elvégezni,
- az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
- a palackozást megoldani,
- a speciális borkészítményeket előállítani,
- laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
- rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
- elvégezni a szakmai adminisztrációt,
- betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
- rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
- birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
- szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
- végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
- a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
- biomassza előállításának alapjait ismerni,
- elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.