SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410 | 7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Intézmény logo

Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Szőlész-borász

Szőlész-borász illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása, emelése iránt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
  • megszervezi a feldolgozást;
  • elvégzi a bor erjesztését;
  • az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
  • palackoz;
  • speciális borkészítményeket állít elő;
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
  • rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
  • elvégzi a szakmai adminisztrációt;
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
  • birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
  • elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

feladata, kompetencia elvárás

Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

 

 

 

a szakképzettséggel rendelkező képes:

- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),

- a szüretet előkészíteni,

- a feldolgozást megszervezni,

- a bor erjesztését elvégezni,

- az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,

- a palackozást megoldani,

- a speciális borkészítményeket előállítani,

- laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,

- rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,

- elvégezni a szakmai adminisztrációt,

- betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,

- rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,

- birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,

- szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,

- végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,

- a biogazdálkodás fő területeit átlátni,

- biomassza előállításának alapjait ismerni,

- elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7773 Villány, Mathiász János utca 2.

Telefon: +3672492534

E-mail: teleki.villany@deliaszc.hu

OM azonosító: 036410


2024Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium